Prof tennisser ziet doofheid als een kunst

De 17 jarige Zuid-Koreaan Lee Duck-hee deed mee aan het kwalificatie toernooi voor de Australian Open in 2016 is dat vreemd, nee natuurlijk niet met 17 jaar kun je een geweldig talent hebben en kan de tenniswereld aan je voeten liggen. Maar bij Lee Duck-hee Lee was er toch iets vreemds aan de hand, Lee is namelijk doof. “Mensen zien mijn doofheid als een handicap”, zegt Lee zelf, maar zo ziet hij het zelf absoluut niet, ik vind het zelfs een groot voordeel ten opzichte van de andere spelers”. Vorig jaar deed hij nog mee aan de Australian Open voor junioren, en als hij door de kwalificatie heen komt gaat hij in het normale toernooi spelen.

Van jongs af aan was duidelijk dat Lee buitengewoon getalenteerd was op tennisgebied, hij was nog maar vijf jaar toen hij al volop met tennis bezig was, in 2015 deed hij mee aan het junioren toernooi van Wimbledon. Op dit moment staat hij al op de 130e plaats op de wereldranglijst, een jaar geleden was dat nog de 231e plaats. Op de ATP lijst staan de beste spelers ter wereld, dat geeft wel aan hoe getalenteerd deze jongen is.

Communicatie op de baan

Je vraagt je eigenlijk af hoe gaat de communicatie op de baan, met zijn coach met de scheidsrechter. Tijdens de wedstrijden kijkt Lee naar de handgebaren van de scheidsrechter, die zijn voor hem vaak al duidelijk. De communicatie met zijn coach op de trainingen verloopt met behulp van een tolk, ook heeft hij veel aan bepaalde trillingen die hij voelt op de baan. Lee geeft wel aan dat het een speciale gave is die normale spelers uiteraard niet hebben. Een voordeel voor hem is ook dat hij geen last heeft van omgevingslawaai. Hij wordt dus nooit afgeleid door geschreeuw van publiek, dat bevorderd de concentratie en komt zijn spel ten goede.
Het is altijd knap dat een sporter met welke handicap dan ook er toch voor gaat om alles uit zin sportcarrière te halen. Lee Duck-hee is dan ook nog eens voorzien van een flinke dosis talent, maar presteert toch goed binnen de “normale” sportwereld, iets waar we veel respect voor moeten hebben.