Deaflympics

Dit jaar worden voor de 23e keer de Deaflympics gehouden, na Sofia in Bulgarije is nu Samsun in Turkije de gastheer van deze spelen. De Olympische spelen voor doven worden altijd een jaar na de gewone Olympische Spelen gehouden. De Deaflympics kent ook een winterspelen, die worden in 2019 in Turijn in Italië gehouden.

De Spelen voor de doven vallen niet onder de gewone Paralympische spelen, dat zit hem in het feit dat er voor de dovensport vaak extra visuele communicatiemiddelen nodig zoals gebarentaal, startvlaggen in plaats van zoals bij de meeste andere sporten een startschot via een startpistool. De Deaflympics zijn op 7 mei 2001 officieel erkent door het Internationaal Olympisch Comité (IOC), maar die erkenning in nog niet afgegeven door het NOC*NSF. Dat houdt in dat ze niet vallen onder begeleiding, faciliteiten en financiën van het NOC*NSF. Ze moeten het nu doen met de ondersteuning van de Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond (KNDSB), het mag wel duidelijk zijn dat die helaas onvoldoende is.

Een van de onderdelen op de Deaflympisc is tennis, tijdens de spelen van 2001 in Rome in Italië heeft Nederland drie medailles gewonnen bij het tennis. Er was een zilveren medaille voor het vrouwendubbel, zilver was er ook voor het gemend dubbel en er was brons voor de mannen in het dubbelspel.

Op de vorige Deaflympics in Sofia deed Nederland mee met een ploeg van 12 personen, helaas viel niemand in de prijzen. Was het niet Pierre de Coubertin de oprichter van de Olympische Spelen die zei dat meedoen belangrijker is dan winnen. Ook de Nederlandse overheid geeft aan dat de sportkoepel KNDSB zich aan moet sluiten bij de gehandicaptensport. Maar wat is nu weer wijsheid, de dove sporters hebben net als de andere gehandicapte- en gezonde sporters recht op de beste faciliteiten, begeleiding en de financiën die daar bij horen.