Tips voor het begeleiden van dove tennissers
Sporten is belangrijk, ook voor mensen met een beperking, wat de beperking ook is er moet altijd ruimte zijn om te sporten. Natuurlijk moet dat wel gebeuren met een goede begeleiding, en wie weet zitten er bij de mensen met bijvoorbeeld een auditieve beperking wel enorme talenten. Goede begeleiding en coaching is altijd belangrijk in de sport, je komt vaak tot veel betere prestaties en het geeft ook een goede stimulans.
We hebben eens wat tips bij elkaar gezocht om dove tennissers te begeleiden, maar eigenlijk kunnen die tips voor bijna alle sporten wel gebruikt worden, want er zitten wel veel overeenkomsten in. We hebben een aantal tips uitgelicht.
- Spreek om elkaars aandacht te trekken een bepaald signaal af.
- Als de sporter kan liplezen en de meeste doven kunnen dat, spreek dan duidelijk, goed aankijken is dan erg belangrijk, je kunt je gesprek altijd verduidelijken met arm- en handgebaren. Vraag altijd of je boodschap over gekomen is, of dat er onduidelijkheden zijn.
- Soms komen bepaalde details in een gesprek niet goed over, probeer dan zelf te demonstreren wat je bedoeld, of laat een andere sporter het voordoen. Een tip kan ook zijn om de trainingsoefeningen eerst bij andere sporters te bekijken.
- In deze moderne tijd is het natuurlijk ook mogelijk om gebruik te maken van beeldmateriaal, dus werk met een iPad of laptop.
- Het is ook altijd goed om de andere sporters op de aanwezigheid van een sporter met een auditieve beperking te wijzen. Spreek gebaren af in plaats van geluidssignalen, makkelijk is het ook als het trainingsmaatje dezelfde persoon is, afspraken zijn dan vaak makkelijk te maken.
Dit zijn zo wat tips die gebruikt kunnen worden om dove sporters of sporters met een andere beperking goed te begeleiden. Zoals al gezegd een goede begeleiding komt de prestaties en het plezier in het sporten ten goede. Mooi zou het zijn als dit ook door de sportkoepel NOC*NSF goed begeleid wordt.